Čak nije tolika stvar ni u količini koliko u vrsti ulja na kojoj pečete jaja. Umjesto biljnog ili suncokretovog, preporučuje se koristiti maslinovo ulje. Osim što će vam žumanjak biti savršene teksture, nakrcat ćete se i svim potrebnim antioksidansima. Prijašnje su studije pokazale da su biljna ulja izuzetno štetna za zdravlje ako se na njima hrana prži jer se tijekom tog procesa oslobađaju otrovne kemikalije aldehidi.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/ac0be380-9237-11eb-bfab-0242ac120011/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
KOLIKO JAJA SMIJETE POJESTI DNEVNO? Hrvatska nutricionistica u razgovoru za Net.hr razjasnila vječnu dvojbu
Iako se i maslinovo smatra biljnim uljem, istraživanje je pokazalo da se njegovim zagrijavanjem stvara manje aldehida nego kod ostalih biljnih ulja. Na maslinovu ulju ispeći ćete savršeno jaje i zbog toga što ono oslobađa manje dima i brže se zagrijava, piše Brit+Co. Jaje će prije postati hrskavo, a žumanjak se neće prepeći. Neki ljudi ipak izbjegavaju pržiti na maslinovu ulju zbog njegova intenzivnog okusa koji se brzo upije u jaja. Međutim, stručnjaci kažu kako on zapravo obogaćuje okus jaja i daje mu finu aromu, a vaš je doručak daleko zdraviji.