Norveški istraživači pitali su ljude u dobi od 40 i više godina o njihovim navikama s kavom te su izmjerili visinu, težinu i krvni tlak, ali i analizirali uzorke krvi. Također su uzeli u obzir čimbenike načina života, kao što su konzumacija alkohola, obrazovanje, tjelesna aktivnost, dijabetes i bolesti srca. Rezultati su objavljeni u Open Heart, novom kardiovaskularnom časopisu.
RAZLIČITO ZA ŽENE I MUŠKARCE / Koja je kava najbolja, a koja najgora za zdravlje? Rezultati analize kolesterola mogli bi vas iznenaditi
Naručivanje šalice kave donosi puno odluka, latte, cappuccino, double shot, s mlijekom ili bez, popis se nastavlja. Ali sada znanstvenici smatraju da biste mogli odabrati svoj napitak prema mogućem zdravstvenom riziku. Istraživanje provedeno na 21.803 Norvežana je pokazalo da bi određene vrste kave mogle biti loše za vaše srce, a rizik različito djeluje na muškarce i žene. Kava sadrži uljne spojeve poznate kao diterpeni, uglavnom cafestol i kahweol, za koje se zna da podižu kolesterol. Visoki kolesterol, uglavnom uzrokovan masnom hranom, pretilošću, pušenjem, pićem i nedostatkom tjelovježbe, može blokirati krvne žile i izazvati moždani udar ili srčanu bolest.