PROBAJ NEŠTO NOVO

Što je sutra za ručak? Donosimo 10 izvrsnih ideja s receptima

Ako kuhaš više-manje svi dan, s vremena na vrijeme dogodi se da ti ponestane ideja što bi pripremila. Zato smo pronašle recepte za ukusne obroke koje će zadovoljiti svačiji ukus

ručak
Foto: Profimedia.hr

Većina nas tople obroke priprema kod kuće – jer ručak je nešto što svakog dana treba biti na obiteljskom stolu. Bez obzira na to koliko obaveza imamo, pitanje "što je sutra za ručak" jednostavno je neizbježno. Naravno, osim ako nisi profesionalan kuharica, prije ili kasnije ponestat će ti ideja za ručak jer nitko od nas nema beskonačnu listu recepata u glavi. Može ti se čak činiti da stalno vrtiš jedna te ista jela, ona za koja si sigurna da će dobro proći kod članova tvoje obitelji, da neće biti prigovaranja te da nitko neće ostati gladan.

Što sutra za ručak

Istina je ta da najčešće nemamo previše vremena za kuhanje i radije igramo na sigurno pa pripremamo jela koja smo pripremali mnogo puta. Uz užurbanu rutinu, tko još ima vremena za eksperimentiranje u kuhinji? Ipak, želja nam je hraniti se zdravo, a također znamo da je uvijek pametnije pojesti jedan konkretan obrok, nego grickati sve što nam dođe pod ruku. Ako više nemaš ideja za ručak, odaberi neki od recepata s naše gastro liste. Donosimo ti 10 ideja za ručak – neki su recepti jednostavni i brzi te ih možeš ih pripremiti u svega pola sata, a za druge će ti trebati nešto više vremena – ali zajedničko svima je da su izuzetno ukusni i nema šanse da ti ne uspiju.

Jednostavne lazanje s mesom i tri vrste sira

Lazanje su jedno od onih jela s tjesteninom koje vole baš svi. Talijanski specijalitet napravljen od naslaganih slojeva tanke ravne tjestenine koja se izmjenjuje s nadjevima poput umaka i mesa, sira i začina, jedno je od jela koje nam nikada ne može dosaditi. Iako postoji mnogo interpretacija ovog recepta koji se može pripraviti na bezbroj različitih načina, nama je ipak najzanimljivija ona najlakša verzija, koja zahtijeva najmanje vremena. A upravo smo takav recept i pronašle - uz njega, ukusne lazanje pripremit ćeš za pola sata (uz oko 45 minuta pečenja).

Sastojci

  • 500 g mljevene govedine
  • 750 ml bešamel umaka (kupovnog)
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • 6 komada tjestenine za lazanje
  • 400 g ricotta sira
  • 220 g narezanog mozzarella sira
  • 60 g naribanog parmezana
  • 2 žlice svježeg bosiljka ili peršina (po želji)

Priprema

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i pripremiti vatrostalnu posudu za pečenje. Na srednje jakoj vatri zagrijati tavu u kojoj ćeš lagano pirjati mljevenu govedinu dok ne poprimi smećkastu boju. Kada se govedina skuha, tavu maknuti s vatre i umiješati bešamel umak i povrtni temeljac. Da bi napravila lazanje, rasporedi 1/3 bešamel umaka na dno posude za pečenje i preko umaka stavi tri komada tjestenine za lazanje. Polovicu ricotte rasporedi po tjestenini stražnjom stranom žlice. Zatim dodaj još pola mozzarelle i parmezana i prelij s još 1/3 umaka. Dodaj još 3 komada tjestenine za lazanje, a zatim ravnomjerno premaži s preostalom polovicom ricotte. Zatim prelij s preostalom trećinom umaka i preostalom polovicom mozzarelle i parmezana. Pokrij čvrsto folijom i peci između 40 i 45 minuta dok tjestenina ne omekša. Ukloni foliju, a zatim nastavi peći još 10 minuta. Kada lazanje budu gotove, ostavi da odstoje 5 minuta prije rezanja. Po želji ukrasi svježim bosiljkom ili peršinom.

Image
Foto: Pexels

Rižoto od boba

Smrznuto povrće ponekad može djelovati pomalo dosadno i nezanimljivo za pripremati. Zato donosimo nešto drugačiji recept - evo kako iskoristiti smrznuti bob, vrlo zdravu mahunarku, i napraviti ukusan, zdrav i zanimljiv obrok za cijelu obitelj.

Sastojci

  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 400 g smrznutog boba
  • 80 g maslaca
  • ½ luka, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • 300 g riže arborio
  • 250 ml suhog bijelog vina
  • 200 g parmezana
  • sol i papar

Priprema

Zakuhaj povrtni temeljac i u njemu dvije do tri minute prokuhaj bob. Ocijedi bob, a temeljac sačuvaj za kasnije. Zareži svako zrno boba i odstrani kožu. U tavi otopi 3 žličice maslaca i poprži luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodaj rižu i dobro promiješaj. Zatim dodaj vino i miješaj dok potpuno ne ispari. Malo po malo ulijevaj temeljac, neprekidno miješajući. Tek kada riža upije sav temeljac koji si dodala, dodaj još. Neprekidno miješaj kako se riža ne bi zalijepila za dno. Temeljac dodaj dok riža ne postane al dente. Na kraju umiješaj ostatak maslaca, bob i 150 grama parmezana. Dodaj soli i papra po želi. Kod serviranja posipaj malo parmezana po rižotu i uživaj u ovom jelu dok je još vruće.

Bogata pileća juha

Ako ti se jede nešto na žlicu, a da je zasitno i hranjivo, probaj ovu krepku juhu od povrća i mesa koja će poslužiti kao cjelovit obrok - donosimo ti recept za pileću juhu na talijanski način.

Sastojci

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, nasjeckanog
  • prstohvat crvene slatke paprike
  • 5 cijelih stabljiki peršina grančica, plus 1 žlica nasjeckanog lista peršina
  • 6 tankih trakica limunove korice (od jednog limuna)
  • 1 mala glavica komorača, tanko nasjeckana (2 šalice), sačuvajte vrh komorača
  • 600 g  pilećih prsa, bez kožice, nasjeckanih
  • 8 šalica klasičnog pilećeg temeljca
  • 2 mrkve, narezane (1 šalica)
  • 2 stabljike celera, narezane (1 šalica)
  • sol
  • parmezan za ribanje
  • tjestenina – široki rezanci
  • 3 šalice očišćenog bebi špinata
  • limunov sok, po želji

Priprema

U većoj posudi zagrijati ulje te dodati nasjeckani luk i pirjati ga dok ne omekša, dodati piletinu i kratko prodinstati. Zatim dodati nasjeckanu mrkvu, celer, komorač i crvenu papriku. Kratko propirjati. Koncem povezati stabljike peršina, koru limuna i vrhove komorača, dodati u lonac i sve preliti pilećim temeljcem i s još dvije šalice vode. Juhu kuhati sve dok povrće omekša (ali pazite da se ne raskuha), 20-ak minuta bit će dovoljno. Izvaditi povezano bilje i dodati široke rezance te kuhati dok ne budu al dente. Ugasiti vatru, dodati nasjeckani špinat i malo soka od limuna, po želji. Kad špinat malo uvene (a to će biti odmah) – poslužiti juhu i posipati svaki tanjur parmezanom.

Image
Foto: profimedia.hr

Paella

Rižu obično priprema kako prilog ili u kombinaciji s graškom, a ako radimo rižota, to su obično uvijek ista tri recepta. Za ovaj okusom bogati ručak treba ti smrznuto povrće koje vrlo vjerojatno već imaš u svom zamrzivaču te smrznuti morski plodovi. Ručak je idealan za tople ljetne dane jer je lagan, a zasitan.

Sastojci

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckani
  • 225 g kobasice, nasjeckane
  • 2 crvene paprike, nasjeckane na kockice
  • 300 g rajčica
  • 450 g riže
  • 4 šalice vode
  • 3 žličice mješavine začina
  • 450 g smrznutih morskih plodova
  • 450 g smrznutog graška
  • ½ šalice peršina, nasjeckano
  • sol i papar
  • limun

Priprema

U dubokoj tavi koja ima poklopac zagrijati ulje. Dodati luk i kobasicu i povremeno miješati dok se luk ne zacakli, oko pet minuta. Dodati nasjeckane paprike i peći nekoliko minuta. Zatim u tavu staviti rajčice, sol, papar i rižu. Sve dobro promiješati i dodati vodu i Vegetu. Pustiti da voda zakuha i pokriti tavu poklopcem. Smanjiti vatru i ostaviti da se paella kuha dok se voda ne apsorbira, oko 20 minuta. Ukloniti poklopac i pažljivo umiješati morske plodove i grašak u rižu. Vratiti poklopac i kuhati još oko 10 minuta. Kad je gotovo, posipati nasjeckanim peršinom, gore staviti kriške limuna i servirati dok je toplo.

Nabujak od tikvica

Tikvice pretežno pripremamo pohanjem, ali ovo je sezonsko povrće krije u sebi puno više mogućnosti. Za ovaj nesvakidašnji recept treba ti tek nešto više od pola sata, a osim tikvica uključuje sir i šunku – kad ga isprobaš budi sigurna da će se često naći na tvom jelovniku.

Sastojci

  • 500 g tikvica
  • 3 glavice luka
  • 100 grama kuhane šunke
  • 2 žlice pšeničnog brašna, 2 jaja, papar, nastrugani muškatni oraščić
  • 2 žlice ulja
  • 100 g sira Gruyère

Priprema

Najprije treba pripremiti tikvice, odrezati krajeve, oprati, grubo nastrugati, posoliti i iscijediti u gazi. Luk očistiti, sitno narezati i izrezati na kockice, šunku također narezati na kockice. Sjediniti u jednu smjesu s tikvicama, u koju treba umješati brašno, jaja, papar i muškatni oraščić. Vatrostalnu posudu nauljiti, izliti smjesu i peći u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 220 C. Na kraju grubo nastrugati sir i posuti preko nabujka i pustiti da se otopi.

Jednostavni ručak za sutra

Caesar salata s tjesteninom i keljom

Ova lagana i osvježavajuća salata je kao stvoreno za ljetne dane, a možeš je ponijeti i na posao. Sadrži neke nutritivno bogate sastojke poput kelja i rajčica, a u zdravijoj verziji možeš bijelu tjesteninu zamijeniti integralnom.

Sastojci

  • 500 g Farfalle tjestenine
  • 250 g cherry rajčica
  • 3 šalice narezanog kelja
  • grubo ribani parmezan za ukrašavanje
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 slana inćuna (ili 3 šnite pržene slanine)
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • ¾ šalice majoneze
  • ½ šalice parmezana
  • ¼ žličice soli
  • ¼ žličice papra

Priprema

Tjesteninu skuhati, preliti maslinovim uljem i pustiti da se ohladi. Sastojke za dresing dobro promiješati štapnim mikserom (možeš koristiti i kupovni dresing). Kelj kratko kuhati na pari, a cherry rajčice narezati na pola (ili na četvrtine ako su velike). Pomiješati sve sastojke i na vrh naribati parmezan.

Kineski kupus sa zapečenim sirom

Ovo je odlična ideja za vegetarijance ili jednostavno za dane kad želiš bezmesni obrok. Kineski kupus poznat je kao jedno od najzdravijih vrsta povrća, a obično ga pripremamo na varivo ili uz kuhani krumpir, kao prilog. U ovoj verziji bit će obrok za sebe – i to vrlo ukusan.

Sastojci

  • 1 glavica kineskog kupusa
  • 1 l instant juhe
  • 1-3 žlice maslaca
  • 50 g nastruganog sira
  • 1 mjerica (125 g) kiselog vrhnja
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 1 glavica luka,
  • sol i papar

Priprema

Kupus očistiti, prepoloviti, izrezati na četiri dijela, oprati (ne smije se raspasti), ocijediti. Juhu zakuhati. Kupus kuhati u juhi oko 10 minuta dok ne omekša, a zatim ga treba pažljivo izvaditi šupljikavom žlicom i ocijediti. Kuhane četvrtine kupusa staviti u namašćeni kalup. Za umak vrhnje izmiješati sa žlicom nasjeckanog peršina i glavicom očišćenog i usitnjenog luka. Kupus posoliti, popapriti i preliti umakom te posuti naribanim sirom. Peći u pećnici oko 15 minuta na 200 stupnjeva. Ovako pripremljeni kineski kupus možeš poslužiti kao prilog ili samostalno jelo, idealno ako si u procesu skidanja viška kilograma.

Image
Foto: profimedia.hr

Kajgana s gljivama

Ako si se vratila s posla gladna i želiš u što kraćem roku pripremiti nešto toplo i ukusno, ovo je recept za jednostavni ručak koji tražiš. U svega 30 minuta na stolu ćeš imati sočan obrok koji će zadovoljiti svačije nepce.

Sastojci

  • 500 g kesten gljiva
  • 250 g šampinjona
  • 125 g lisičica
  • 125 g vrganja
  • 2 glavice luka srednje veličine
  • 100 g slanine
  • 2 žlice maslaca
  • 1-2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema

Gljive očistiti, isplahnuti, ocijediti, male gljive ostaviti cijele, velike gljive prepoloviti ili izrezati na kockice. Luk očistiti, sitno narezati i pirjati na maslacu dok ne požuti. Jaja umutiti u jednoličnu smjesu. Dodati gljive i pržiti dok ne pozlate, ubaciti slaninu narezanu na trakice, uliti umućena jaja i peći nekoliko minuta. Posoliti i popapriti te posuti sjeckanim peršinom.

Aromatični špageti sa začinima

Špageti su omiljeno jelo mnogih, malih i velikih, a pripremamo ih s raznim umacima. Mi ti odnosimo recept za super brzi i aromatični obrok koji uključuje špagete, jaja i začine. S ovim receptom za 4 osobe igraš na sigurno – budi uvjerena da će se ovaj ručak pojesti bez ostatka.

Sastojci

  • 400 g špageta
  • 4 litre slane vode;
  • 2 vezice peršina, 2 vezice kopra, 2 vezice bosiljka i 1 vezica vlasca
  • 250 ml (1/4 l) vrhnja za kuhanje
  • 6 jaja
  • 30 g maslaca ili margarina
  • 1 režanj češnjaka
  • sol, papar i muškatni oraščić;
  • 250 g šunke

Priprema

U dobro posoljenoj vodi špagete kuhati oko 10 minuta, istresti na cjediljku i zatim ocijediti. Dok se kuhaju špageti, začine isplahnuti, pažljivo osušiti i krupno isjeckati.
Protisnuti češnjak i staviti ga na zagrijani maslac, dodati vrhnje i umućena jaja (jaja se u umaku mogu zgrušati pa je potrebno jelo kuhati na blagoj vatri). Dodati nasjeckano začinsko bilje pa sve zajedno miješati miješalicom dok ne nastane kaša u koju zatim dodajemo al dente kuhane špagete. Začiniti solju, paprom i nastruganim muškatnim oraščićem. Šunku izrezati na tanke rezance, posuti preko špageta, odmah poslužiti - najbolje uz miješanu salatu.

Image
Foto: profimedia.hr

Osvježavajuća avokado salata s tunom

Čak sa samo četiri sastojaka, ova salata je puna hranjivih vrijednosti. Tuna je izvrstan izvor proteina i polunezasićenih masnoća, dok avokado nudi sve što ona ne može: mononezasićene masti koje su zdrave za srce, vlakna te hrpu vitamina i antioksidansa. Obrok je idealan za ljeto kad ti se zbog vrućine ne pali pećnica, a osim toga savršeno će se uklopiti u svaki dijetalni jelovnik.

Sastojci

  • 1 konzerva tune
  • 1 avokado, sjeckan na kockice
  • 1 krastavac, sjeckan na kockice
  • 1 velika žlica maslinovog ulja
  • po želji možeš uvrstiti i tvrdo kuhano jaje u svoju salatu

Priprema

Iscijediti višak ulja iz konzerve tune, oprati i nasjeckati avokado i krastavac te sve skupa lagano pomiješati u zdjeli, uz dodatak maslinovog ulja. Dobar tek!

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I ZDRAVO JESTI CIJELI TJEDAN?